Nädal 5: Virginia Shea 10 käsku ning elulisi näiteid

 Eks mida aeg edasi, seda rohkem me interneti vahendusel maailmaga kontaktis püsime. Kuid vaadates tänapäeva, näeme, et suur tükike meie päevadest võib kuluda just internetis suhtlemisele, vestlustele, kirjade koostamisele ning kõigele muule, mis edastab meie mõtted võrku kaasmaalastele lugemiseks. Selleks, et kõik see, mida internetis avaldad ja kirjutad oleks mõistlik, tuleks abiks võtta mõned nõuanded, mis aitavad jätta endast hea mulje ning näidata, et oled normaalne inimene. Raamatus pealkirjaga "Netiquette", mille on kirjutanud Virginia Shea, on autor välja toonud 10 käsku, mida peaks netis suheldes järgima. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWUA1S3M25VZglj5IaHRoUiD73Kpw2S4_f1tI8DlXvLd93Xv_qhnJqmH3Zsn-JunObpXuL9nrVj_S5zzitW_hLsL6k7AxUYGucArxVBkO2TwOqfhVHPEMdEoXWvO7HUfZQShIrXDNJKE_y/s1600/fc37e162244d19115d88ab58e07ccc2b.png

Kuna ma hetkel oma mälujärgi ei suuda välja tuua konkreetset kindlat näidet, siis toon mõne üldisema näite, mis võib käia nii mõnegi käsu kohta.

Üks käitumisviis, mida olen ka ise paratamatult teinud, on inimese ignoreerimine. Olenevalt situatsioonist ei pruugi see alati halb käitumine olla, kuid kui keegi soovib abi küsida või soovib inimest ise emotsionaalselt rõõmsamaks teha küsides nt. enesetunde kohta, siis alles päevi hiljem vastates kaob küsija mõte ning selline ignoreerimine võib jätta inimesest halva ja mitte usaldusväärse mulje, mis oleks mingil määral vastuolus 5-nda käsuga.

Samuti 5-nda käsu kohta käiv näide on emotikonide kasutamine. Ma ei ütle, et emotikonide mitte kasutamine oleks vastuolus mingi käsuga, kuid ma tahan öelda seda, et nende kasutamine aitab inimestel paremini vastust mõista ja vähendab võimalust, et vastust tõlgendati valesti. Näiteks ka oma elust näide, kuidas inimesega rääkides, kes vaevu kunagi emotikone kasutab, tõlgendasin inimese emotsioone valesti. Kui inimene vastab lihtsalt minu läbimõeldud ja igati adekvaatsele vastusele "ok", siis paneb see mõtlema, et kas inimene on vihane, ärritunud, kurb või hoopis valdab teda mingi muu emotsioon, mida sellest sõnumijupist ei olnud võimalik välja lugeda. Selline järeldus tekitas ka endas mitte-nii-positiivseid emotsioone ning selline inimene tundub minusilmis igavam ja võimalik et ka tänamatu. Sellise käitumismustriga harjumus on halb ning kindlasti ei näita see ennast heast küljest teistele.

Lõppu tahaksin tuua veel ühe näite. See, kuidas inimene peaks kuskil grupis käituma, oleneb kõik just sellest seltskonnast, kes seal grupis parasjagu pesitseb. Näiteks sõpradega, kellega koos oldud juba pikka aega ning olles harjunud igast veidraid sõnumeid vahetama, tunduks väga formaalne ja "teist-tüüpi" tekst väga imelik ning võib sellises seltskonnas ka muljele halvasti mõjuda. Samuti kehtib ka vastupidine, et väga formaalses grupis imelike ja harjumuspäraste sõnumite saatmine ei mõju ka hästi. Sellepärast tuleks sellistes situatsioonides järgida 3-ndat käsku.

 

Pildi allikas:

 https://espressocoffeezombie.blogspot.com/2020/02/netiquette-rules.html

Comments

Popular Posts