Nädal 9: Kaks erinevate juhttüüpidega IT-juhti

 Selles ajaveebipostituses toon välja kaks infotehnoloogia alal tegutsevat juhti, üks Eestist ja üks välismaalt, ning liigitan neid selle järgi, mis rolli nad juhina oma ettevõttes omavad.

 

Testilo juht Kristel Kruustük

Esimeseks valisin eestlase Kristel Kruustüki. Ta alustas oma teekonda aastal 2012 võites San Franciscos oma ideega hackatoni. Sellest ideest arenes lõpuks välja ettevõte nimega Testlio, mis pakub tellijatele süsteemide ja rakenduste testimisteenust, leides ja parandades vajadusel väljailmnenud vead. Tänapäevaks on sellest algselt kahe liikmelisest ettevõttest kasvanud suur mitmekülgne ettevõte, mis pakub tellijatele erinevaid paindlikke lahendusi. Kristel on maininud, et soovib võtta tööle parimaid testijaid parimale töökohale, luues kõigile motiveeritud ja positiivse keskkonna. Isiklikult liigitaksin ma ta kahte erinevasse rolli. Esimene oleks juhtiv roll, kuna juba pärast üheksat aastat tegutsemist väidab juht, et nad on oma ettevõttega alles suure kasvu alguses, mis näitab seda, et tal on selge siht silme ees, kuhu tahab oma ettevõttega jõuda. Teiseks arvan et teda kirjeldaks ka mentori roll. Seda arvan sellepärast, kuna ta ise ja tema kolleegid toovad välja huvitava iseloomuomaduse, milleks on olla kirega huvitatud just testimisest ning kirg jõuda sellega maailma tippu, mis motiveerib kolleege paremini töötama ja koostööd tegema.
 
 

  Jack Ma

Teiseks valisin isiku nimega Jack Ma. Võibolla ei kõla kõigi jaoks see nimi tuttavalt, kuid tegemist on siiski kõigile tuntud Alibaba ja Aliexpressi asutaja. Kes ei ole sellistest asjadest kuulnud, siis tegemist on sarnaselt Amazonile e-pood kõiksuguste kaupade tellimiseks, kuid antud juhul käivad tellimused läbi Hiina. Jack Ma on ise huvitava taustaga inimene. Ta on väitnud, et on Harvardi ülikoolist 10 korda välja visatud ning olnud ainuke inimene 24 seast, kelle tööavaldust vastu ei võetud. Vaatamata raskustele on Jack suutnud oma saavutustega saada Hiina rikkaimaks inimeseks, ning seda tõenäoliselt ka oma juhi omadustele. Minu arvates kirjeldab teda treeneri/juhendaja roll. Tema jaoks on tähtis, et tema töötajad suudaksid ise vastu võtta otsuseid ning samuti nende eest vastutada, kus vajadusel saab juht anda juhiseid. Sellega kindlustab Jack selle, et ei pea ise kõike ette-taha ära tegema ning juhtima, vaid loob oma töötajatele ise võimaluse areneda.


Kasutatud allikad:

https://www.foundme.io/uudised/2021/10/27/kristel-kruustuk-investeeringu-kaasamisest-oleme-alles-oma-teekonna-alguses

https://estonianworld.com/people/kristel-kruustuk-a-cofounder-of-testlio-testing-is-my-passion/

https://financhill.com/blog/investing/jack-ma-leadership-style


Pildi allikad:

https://kroonika.delfi.ee/artikkel/80873233/eesti-noorim-apimiljonar-kristel-kruustuk-sattusin-it-valdkonda-juhuslikult?

https://www.cnbc.com/2017/08/09/lesson-alibabas-jack-ma-learned-after-being-rejected-for-a-job-at-kfc.html

Comments

Popular Posts