Nädal 7: Populaarseimad Copyleft litsentsid ning nende erinevused

    "Copyleft" on tuletatud sõnast "Copyright" ning on üksteise vastandid. Kui laialt tuntud Copyright on viis loomingu piiramiseks ning maksustamiseks, siis Copyleft on mõeldud loomingu vabaks jagamiseks ja kasutamiseks. 

Copyleft litsentse on palju, kuid toon välja kolm populaarseimat:

  • LGPL - GNU Lesser Public License
  • GPL - GNU Public License
  • Apache 
 

    Enimlevinud GPL litsentsiga peab programm olema tasuta, seda ning selle modifitseeritud versiooni võib levitada, programmi võib kasutada piiramatult ning avatud on ka lähtekood, et kasutaja saaks soovikorral seda modifitseerida. GPL-i ja LGPL-i vahe seisneb selles, et LGPL-iga litsenseeritud koodi modifitseerimisel ja seejärel edasi publitseerimisel ei pea modifitseeritud koodil olema LGPL litsents, vaid võib ka mõni muu litsents olla. GPL-iga litsenseeritud koodi puhul peab modifitseerimisel ja publitseerimisel kasutama sama litsentsi.

 

    Teine populaarne litsents on Apache litsents. Apache litsentsi puhul kehtivad enamus eeliseid, mis GPL litsensi puhulgi, kuid Apache litsentsi erinevus seisneb selles, et lähtekoodi modifitseerimisel ja redistributseerimisel ei pea modifitseeritud koodi väljastama, mida GPL-i puhul peab. Sellest tingitud ei pea Apache puhul ka modifitseeritud koodi muudatusi väljastama. GPL-i puhul kehtib ka tingimus, et väljastatud koodiga peab ka installeerimise informatsioon olema avalik, kuna kui keegi soovib modifitseerida GPL-iga koodi, siis peab olema võimalus, et ka modifitseeritud versioon töötaks kõigil sobivatel seadmetel. Apache puhul see ei kehti. Sellepärast eelistavad suured korporatsioonid pigem Apache litsentsi, kuna nad saavad kasutada lähtekoodist tükke ning väljastada oma programmi ilma, et nad peaksid modifitseeritud koodi publitseerima.

https://tecnologiandroid.com/wp-content/uploads/2021/03/Que-es-el-copyleft-1068x712.jpeg.webp 

 

Kasutatud allikad:

https://digitizor.com/apache-license-vs-the-gpl/

https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

 

Pildi allikas:

https://tecnologiandroid.com/que-es-el-copyleft/

Comments

Popular Posts