Nädal 6: Piraadipartei ettepanekud autoriõiguste muutmiseks

 Rootslased Rick Falkvinge, kes on Rootsi piraadipartei asutaja, ja Christian Engström, kes valiti Rootsi piraadipartei esimeseks Euroopa parlamendi liikmeks, otsustasid kirjutada ja 2012. aastal väljastada raamatu "The Case for Copyright Reform". Selles raamatus kirjeldavad autorid sellest, kuidas autoriõigusi tasuks muuta, kuna need on aegunud ning autoriõiguse seadused liiguvad pigem inimeste piiramise ja privaatsuse kaotamise poole, kui selle poole, et teha neid mõistlikumaks ning et nii autorid kui ka tarbijad on rahul. Raamatu teises peatükis tõid autorid välja mõned ettepanekud autoriõiguste parendamiseks, millest mõne kohta annan oma kommentaari.
 
https://i0.wp.com/websitecreationworkshop.com/blog/wp-content/uploads/2015/01/copyright-symbol-V2-notitle-tny.jpg?resize=950%2C560&ssl=1 
 

Peatüki teises punktis teevad nad ettepaneku teha mitteärilisel eesmärgil failide jagamise mittetasuliseks. Nad toovad välja, et vanasti, kui soovisid nt lindistada muusikat kassetile ja sõbrale anda või saata armukesele koopia poeemist, siis polnud selleks mingeid piiranguid, kuid tänapäeval hõlmab selline teguviis suuri piiranguid. Minu arvates on selline teguviis kaheotsaga asi, ühest küljest on see justkui hea ja aitab kultuuril areneda ja internetis levida, kuid teisest küljest tekitab selline tasuta tarbimine inimestes tunde, et milleks üldse maksta kui saab tasuta, see teeks sama välja kui poes on kõik tasuta, lihtsalt edasi müüa seda toodet ei tohi. 

Neljandas punktis tullakse välja ideega, et selle asemel, et autoriõigustega kaitstud töö kümneid aastaid kaitse all hoida, tuleks hoopis algul see kaitse määrata 5-ks aastaks, ning kui autor soovib autoriõigusi oma töödel säilitada, siis tuleks selleks töö registreerida. See elimineeriks juhtumi, kus soovitakse kasutada kindlat tööd, kuid selle autoriõiguse omanikku on väga raske leida, kuna registreerimisel tuleb see töö ka registreerida andmebaasi, mis on avalikult kätte saadav. Mina arvan, et selline mõte on üsna kasulik, kuna eeldades, et loomingu autor ei ole huvitatud sellest, et autoriõigusi edasi hoida, siis tekiks üldiselt vähem probleeme. Samuti kui tegu on loominguga, mis toob autorile palju kasumit, siis on tõesti mõistlik sellel loomingul autoriõigused alles jätta, kuid kui tegu on vähese väärtusega loominguga ning autorile 5 aasta pärast kasu ei ole, siis saab keegi seda loomingut kasutates midagi kasulikumat luua.

Järgmine punkt kirjeldab ideest anda võimalus artistidele ja loojatele kasutada olemasolevat loomingut millegi uue tegemiseks, nt paroodiate või remixide tegemiseks. Samuti soovivad nad anda võimaluse niiöelda tsiteerida heli ja videomaterjali, nagu on tsiteeritud teksti. Selles osas arvan on idee hea, kuid ka sellel võiks olla omad piirid. Kui teha muusikat kasutates juba olemasolevat, siis tuleks jälgida, et tegu poleks praktiliselt sama loominguga, vaid tehtu peaks olema pigem siiski unikaalne, kuid lihtsalt on selle tegemisel kasutatud abistavat materjali. See annaks artistitele ja loojatele palju uusi ideid ning aitaks välja tuua kindlaid kultuurseid aspekte välja teise vaatenurga alt.


Kasutatud allikad:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_Party_(Sweden)

http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

Pildi allikas:

https://websitecreationworkshop.com/blog/wordpress-tips/insert-copyright-symbol/

Comments

Popular Posts