Nädal 10: Kuidas saada häkkeriks?

 Selle nädala teema annab ülevaate "vabast tarkvarast" ning sellega seonduvatest häkkeritest. Ülesandeks oli lugeda läbi Eric Steven Raymondi poolt kirjutatud dokument pealkirjaga "How To Become A Hacker" ning kirjutada sellest arvustus.

Lühidalt on Eric S. Raymond 1957 aastal sündinud tarkvara arendaja. Ta ise peab end häkkeriks ning on suur avatud lähtekoodiga tarkvarade pooldaja. Samuti on ta varaselt kirjutanud essee ja raamatu pealkirjaga "The Cathedral and the Bazaar", kus ta kirjeldab oma kasutatavatest meetoditest tarkvara arendusel Linuxi arendustsükli baasil.

Selles arvustuses käsitletav tekst on minu arvamusel arvamuste ja kogemuste baasil koostatud juhend nendele, kes soovivad rohkem häkkeritest ning nende kommuunist rohkem teada saada ning mis sisaldab punkte, mis toovad välja eripärad häkkeriks olemisele ning kuidas endas neid eripärasid arendada.

Tekst ise sisaldab kokku kümme teemat, millest kolm põhilist sisaldavad omakorda 4 kuni 5 alamteemat. Esimeses alateemas teeb autor lugejale selgeks häkkeritele omase suhtumise ning käitumise, kuidas nad probleeme lahendavad ning mis põhitõdesid häkkerid järgivad, et nad saaksid vabalt ja efektiivsel tegutseda, nt autoritaarsuse mittepooldamine. Teises alateemas tuuakse täpsemalt välja põhioskused, mida iga häkker peaks oskama. Nendeks on nt. programmeerimise oskus, oskus kasutada ja mõista sisemiselt mõnda Unixi operatsioonsüsteemi, oskus veebiga töötada ning HTMLi kirjutada ning inglise keele oskus. Kolmas alateema teeb juttu häkkeri staatusest sellises valdkonnas, mis faktorid ja tegevused mõjutavad inimese kui häkkeri staatust. 

Selline ülesehitus näitab seda, et autor on oma teksti hoolikalt läbimõelnud ning selle mõistlikult sektoriteks jaotanud, mis aitab lugejal paremini iga teemaga tutvust teha ning üldist pilti paremini kokku panna. Samuti pakkus mulle huvi dokumendi lõpus esinev "Korduma Kippuvate Küsimuste" sektsioon, mis andis tegelikult parema ülevaate autorist endast, kuidas ta suhtub sellesse teemasse. 

Kuna ise pole häkkerite teemasse varem süvenenud, siis selline tekst on huvitav just tema kui häkkeri perpektiivist. Tema vastused küsimustele ning tema arvamused tundusid mulle väga konkreetsed ning niiöelda ustavad "häkkerite grupile". Selgelt saab välja lugeda seda mõningate küsimuste vastuses, kus ta saadab osade küsimuste esitanud isikud leebelt öeldes pikalt. Samuti toob ta tekstides välja mõningaid aforisme ning piltlike näiteid, mis aitavad tal oma arvamust põhjendada. Huvitav seos, mille autor veel välja tõi, oli "häkkerite" ja "kräkkerite" vahe, kuna ise polnud kursis, mis nende vahe täpsemalt on. Autor tõlgendab häkkerit kui inimest, kes lahendab probleeme ning loob uusi asju, ning kräkkerit kui selle vastandit, kes uute asjade loomise asemel lõhub neid.

Kahjuks ei ole mul võimalik selles arvustuses suurt kriitikat anda, kuna nagu eelnevalt mainisin, pole ma sellise teemaga väga kursis. Seetõttu lähenen tema arvamustele ja vastustele enamjaolt neutraalse pilguga. Üks kommentaar minu poolt oleks küll Microsoft Windowsi kohta. Tema vastuste põhjal saan väita, et ta pelgab sellist operatsioonsüsteemi. Kuigi ma mõistan, et häkkeri ning võibolla ka üldiselt tarkvara arendaja perspektiivis võib Windows tõesti halb valik olla, kuid mina näen seda kui lihtsat ning kasutajasõbralikku operatsioonsüsteemi, mille ühilduvus erinevate programmidega on suur tänu oma populaarsusele ning mis on sobilik just nendele, kes IT-alase valdkonnaga ei tegele.

Nõustuda saan nii mõnegi punktiga, nt kõikide oskustega, mida häkker peaks oskama. Inglise keel on tõesti üks väga universaalne keel ja perfektne IT-alaste tööde tegemiseks, kuna sõnavara pagas on sellel keelel suur. Samuti ei kujutaks ma ette tarkvara arendajat, kes ei oskaks kirjutada mitmes populaarses keeles, kuna kui keelte teadmiste pagas on pooltühi, siis on see sama hea kui osata ainult pooli probleeme lahendada. Veel saan nõustuda enamjaolt häkkerite staatuse poole pealt. Ka üldiselt igas valdkonnas pole sa tipptegija, kui sulle keegi nii ei ütle. Samuti on teiste liikmete pidev aitamine hea tava ning mis aitab paremini kõigil tegutseda. Häkkerliku suhtumise poole pealt pean tõdema, et ka siin nõustun enamus väidetega. See, et inimesel peab olema usku, motivatsiooni ning tahet ka kõige igavamat probleemi lahendada on hea eeldus edukale inimesele, sealjuures ka siis edukale häkkerile. Ka see, et pooldatakse vabadust, on mõistetav, mis häkkerid just nii mõtlevad, kuna kui autoritaarses ühiskonnas jagatakse sulle ainult käsklusi ning iga su tegevus on kontrolli all, siis ei oleks sellisest põnevast probleemide lahendamisest erilist kasu ning töö ei pruugi olla viljakas.

Enda meelest on tegemist vägagi huvitava lugemisega, mis tõesti annab hea ülevaate häkkerite maailmast ning kuidas üheks saada. Autori keelekasutus ja iseloom võib mõningas inimeses vastuolulisi tundeid tekitada, kuid minu jaoks lisab selline suhtumine vürtsi ning näitab pühendumist. Kõigile, kes soovivad ise sellise grupiga kaasaskäia ning sellist staatust kanda, siis on selline dokument tõesti kasulik. Kaasa aitab dokumendile ka selle pidev uuendamine ning võimalus lugeda seda endale sobivas keeles.


Eric S Raymond portrait.jpg 

Pilt Eric S. Raymondist.


Kasutatud allikad:

https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_S._Raymond

https://www.kakupesa.net/hacker/#31

Pildi allikas:

https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_S._Raymond#/media/File:Eric_S_Raymond_portrait.jpg

Comments

Popular Posts