Nädal 11: FL Studio

 FL Studio, Fruity Loops, Tech, Soundspace, Image Line

Tarkvaraprojekt, mille kohta kavatsen juttu teha, on FL Studio. Tegemist on digitaalse muusika loomise programmiga, mis nägi ilmavalgust aastal 1997 FruityLoops nime all. Programmi lõi Image-Line ettevõtte all töötanud Didier Dambrin. Tänaseks on saanud programmist üks enim-levinuid muusika loomise tööriistu, mida kasutavad paljud maailmatuntud muusikud. Programmis endas saab valitud helifaile tõsta ruudustikule, kus kindla takti järelt heli maha mängitakse. Samuti on võimalik kasutada erinevaid efekte ja töötlusvahendeid helide isikupärastamiseks.

FL Studio puhul on tegemist freemiumi ärimudeliga. Kasutaja saab soovi korral endale alla laadida prooviversiooni, mis sisaldab kõike, mida saab ka ostes, kuid peale programmis tehtud projekti salvestamist ei ole võimalik seda projekti enam avada kuniks kasutaja on programmi litsentsi ostnud. Programmi ostes jääb kasutusõigus ostjale igaveseks ning samuti saab kasutaja ka uuendusi tasuta. Tootja pakub kasutajatele ostmiseks kolme erinevat versiooni, kus iga kallim versioon sisaldab ekstra helifaile ja töötlemisvõimalusi.

Uurides FL Studio arendusmudeli kohta, ei suutnud ma midagi viljakat leida, kuid minu arvamustjärgi on tegemist spiraalmudeliga. Iga mitme aasta tagant on tootja väljastanud suure uuenduse, mis on toonud kaasa palju visuaalseid uuendusi, vigade likvideerimisi, täiendusi ning muid uuendusi. Samuti väljastatakse mõne kuu tagant pisiuuendus parandamaks olulisemaid vigu, mis pärast suuremaid uuendusi ilmnenud on.

 



Kasutatud allikad:

https://en.wikipedia.org/wiki/FL_Studio

https://en.wikipedia.org/wiki/Image-Line

https://www.image-line.com/fl-studio-learning/fl-studio-online-manual/html/app_feature.htm#trial


Pildi allikad:

https://www.image-line.com/fl-studio-learning/fl-studio-online-manual/html/mixer_index.htm

http://www.wearesoundspace.com/the-history-of-fl-studio/

Comments

Popular Posts