Nädal 13: IT tugilahendus pimedatele

 Käesoleva nädala teemas on juttu sellest, kuidas erinevad IT lahendused on aidanud puuetega inimestel tehnoloogia kasutamisega paremini toime tulla. Sellised lahendused võivad olla nt tektsi ettelugemine, punktkirja genereerimine ekraanile või paberile, erinevate lülititega seadmete juhtimine jne.

Kuna kaamerate ja masinõppe kombineerimisel on suudetud palju huvitavaid lahendusi luua, siis tooksin isegi ühe kaameraga seotud lahenduse.

OrCam MyEye nime all toode on umbes sõrme suurune seade, mis kinnitub prilliraamide külge. Seade sisaldab endas kaamerat ning väikest süsteemi, mis oskab palju erinevaid abistavaid funktsioone teha. Üks põhilisi antud toote puhul on teksti ette lugemine kasutajale. Kasutaja saab sõrmega osutada teksti peale, mida süsteem ette lugema hakkab, olgu selleks siis ajalehe, tänavasiltide või isegi toodetepakenditelt väikese teksti ettelugemine. Samuti peaks süsteem suutma tuvastada nägusid, erinevaid tooteid (nt toidukaubad) koos triipkoodiga. Veel saab seade tuvastada erinevaid rahakupüüre ja värve.

Tegu on minu silmis väga innovaatilise ja huvitava ideega, mis on väga suureks abiks just neile, kellel on nägemispuue või on pime. Vaatamata sellele, et pealtnäha ei tundu see olevat kallis, küsitakse sellise väikse plastmassist kaamera kohta üle 3000 euro, mis teeb veidi kurvaks, kuna vaatamata potentsiaalsetele väljaminekutele või ravikuludele, peaksid nad sellise toote eest kopsaka summa juurde maksma.


Kasutatud allikad:

https://www.orcam.com/en/myeye2/













Comments

Popular Posts