Nädal 8: Professionaali ja amatööri vahe

     Selles blogipostituses toon välja mõned erinevused kindlal erialal töötaval professionaalil ja amatööril ehk käsitöölisel. Esmalt tuleks selgust tuua nendele mõistetele, mida sellised "sildistused" tähendavad. Nagu õppejõud nädalateemas välja tõi, pole professionaalil ja käsitöölisel võimalik selget joont vahele tõmmata, pole kindlaks määratud kriteeriume, mis määraks, kas isik on professionaal või lihtsalt tavaline amatöör. Seega kasutan ära oma võimalust ning toon välja ise oma nägemist järgi välja mõned punktid, mis võiksid eristada selliseid inimesi.

    Üks osa, mis minu meelest eristaks professionaali ja amatööri, oleks järjepidevus. Amatöör võib siin ja seal midagi kvaliteetset ja "professionaalset" luua, kuid alati see nii ei ole ning paratamatult võivad tehtud tööga kaasneda palju vigu, mis pea sassi ajavad. Teisest küljest professionaal suudaks oma tööd järjepidevalt ning tõhusalt teha, vältides kogemuste baasil õppinud vigu ning rakendades palju erinevaid lahendusi, mida aastatega on endale selgeks teinud.

    Teine osa oleks motivatsioon. Inimene ei saa olla täieõiguslik professionaal, kui tal poleks motivatsiooni just seda tööd teha. Iseõppinu amatöör võib küll olla motiveeritud, kuid selline motivatsioon ei pruugi olla järjepidev ning lõpuks võib sellise inimese jaoks muutuda töö pigem kohustuseks, kuna leiba on vaja teenida. Selline motivatsioonipuudus samuti vähendab inimeses tahet areneda, mis teeb professionaaliks saamise võimatuks.

    Vastates küsimusele "Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?", ütleksin, et see erisus ongi kombinatsioon nendest kahest omadusest, mis ma eelnevalt välja tõin. Ärgata hommikul vara üles, minna tööle motivatsiooniga õppida uusi teadmisi, teha koostööd, olla valmis raskusteks ning päeva lõpuks olla rahul oma tehtud tööga, kuna tead, et andsid endast parima, ja soovid järgmine päev anda veelgi suurem panus, olles samas järjepidev, see on see, mis minu arvates eristab professionaali käsitöölisest.

 professionals-and-amateurs

 

 

 

 

 

Pildi allikas:

https://blog.thecenterforsalesstrategy.com/difference-between-amateurs-and-pros

Comments

Popular Posts